Friday, July 9, 2010

Widget Untuk Handphone

PRODUK DI GITAL

KOLEKSI MENARIK UNTUK HP ANDA


1KOLEKSI RINGTONES
2KOLEKSI THEMES
3KOLEKSI WALLPAPER
4KOLEKSI GAME
5KOLEKSI ANTIVIRUS
6DAN LAIN-LAIN LAGI......

LIHAT PRODUK >>KLIK SINI<<

Friday, June 25, 2010

Aku ditindas dek kerana warnaku yang gelap

Hina sangat ke aku?
Aku tahu warnaku gelap tp jgnla buat aku mcm ni, sakit tau tak?!!!


Saturday, March 27, 2010

Contoh Laporan Latihan Industri

Latihan industri merupakan syarat yang diwajibkan bagi setiap pelajar sebelum dianugerahkan sijil atau diploma. Latihan industri ini dijalankan pada semester ketiga bagi peringkat sijil dan semester keempat bagi peringkat diploma.

Objektif latihan industri.
1) Mendedahkan pelajar ke alam pekerjaan sebenar
2) Menanamkan semangat kerja sepasukan dan perhunbungan baik sesama pekerja.
3) Membolehkan pelajar melihat perkaitan diantara teori yang dipelajari dengan kerja-kerja praktikal.
4) Meningkatkan semangat jujur, amanah, dedikasi dan bertanggungjawab.
5) Menyediakan satu laporan latihan industri setelah tamat latihan.

Selepas latihan industri telah dijalankan oleh pelajar, pelajar dikehendaki menyediakan satu laporan latihan industri. Contoh laporan latihan industri ada disertakan di bawah.

Contoh laporan latihan industri ini di ambil daripada laman web slideshare. Anda boleh buat rujukan menggunakan laporan ini untuk membuat laporan latihan industri.

Bagi mana-mana pelajar kejuruteraan awam yang mencari contoh report latihan industri, bolehlah ambil yang ini.

Jika terlalu kecil, sila tekan Full untuk besarkan dan jika anda nak download laporan latihan industri ini, sila tekan di sini.
Laporan Li Yusnita
View more documents from guest3a9eaec.
Ha,macam mana? tak siap lagi ke report tu?haha..berat dah..nak kene hantar ble ni?cuti nak habis dh,report tak siap lagi, nak report yang saya tak?hehe..kalau nak,RM10..haha

Friday, October 30, 2009

Khasiat kismis, kurma dan madu

Kurma/ Kismis / Madu

Sabda Rasulullah s.a.w "Berilah makan buah kurma kepada isteri-isteri kamu yang hamil, kerana sekiranya wanita hamil itu memakan buah kurma, nescaya anak yang bakal dilahirkan itu menjadi anak yang penyabar, bersopan santun serta cerdas pemikirannya."

Kebaikan Kurma Ketika Mengandung dan Bersalin Adalah amat baik sekali jika puan mengamalkan memakan buah kurma semasa mengandung kerana ini akan memudahkan bersalin nanti. Semasa bayi dilahirkan, buah kurma juga dicalitkan sedikit di lelangit bayi. Ingat tak kisah dimana Maryam hanya memakan buah kurma semasa melahirkan nabi Isa a.s. Buah kurma tidak mengandungi gula yang merbahayakan malah ia merupakan makanan Rasullullah s.a.w. Puan janganlah risau kerana takut diserang kencing manis.Apa yang harus puan buat, makanan manis2 yang lain puan jauhkanlah. Buah kurma tidak merbahayakan kesihatan kerana ianya mengandungi banyak khasiat.

1) KURMA

Nabi Muhammad SAW bersabda: "Rumah yang tidak ada kurma di dalamnya, akan menyebabkan penghuninya kurang sehat".

Nabi Muhammad SAW bersabda: "Berilah makanan kurma pada wanita yang hamil sebelum dia melahirkan, sebab yang demikian itu akan menyebabkan anaknya menjadi seorang yang tabah dan bertakwa (bersih hatinya)".

Abu Abdillah a.s. bersabda: "Buah kurma adalah salah satu buah yang berasal dari syurga dan dapat mensirnakan pengaruh sihir".

Abu Abdillah a.s. bersabda: "Orang yang memakan 7 buah kurma yang baik sebelum sarapan, maka pada hari itu dia tidak akan tertimpa racun, sihir dan tidak diganggu setan".

Imam Ja'far Ash-Shadiq a.s. bersabda: "Barangsiapa memakan 7 buah kurma yang baik, maka cacing-cacing yang ada di perutnya akan mati".

2) KISMIS

Nabi Muhammad SAW bersabda: "Barangsiapa memakan kismis merah sebanyak 21 biji setiap hari sebelum sarapan pagi, maka dia tidak akan tertimpa penyakit kecuali kematian".

Nabi Muhammad SAW bersabda: "Biasakanlah memakan kismis karena kismis dapat menghilangkan kepahitan (empedu/cairan kuning), menghilangkan lendir, menyehatkan badan, membaguskan rupa, menguatkan saraf dan menghilangkan letih".

Imam Ali a.s. bersabda: "Barangsiapa memakan 21 biji kismis merah, maka dia tidak akan melihat pada jasadnya suatu yang tidak disenangi".

Imam Ali a.s. bersabda: "Kismis dapat menguatkan jantung, menghilangkan penyakit, menghilangkan panas dan memulihkan kesehatan jiwa".

Pada riwayat lain dari Abi Ja'far At-thusi disebutkan bahwa kismis dapat menghilangkan lendir dan menyehatkan jiwa".

3) MADU

Nabi Muhammad SAW bersabda: "Barangsiapa minum madu setiap bulan dengan niat melakukan nasehat Al-Qur'an, maka Allah SWT akan menyembuhkannya dari 77 penyakit".

Nabi Muhammad SAW bersabda: "Barangsiapa ingin memiliki hafalan yang kuat hendaklah dia meminum madu".

Nabi Muhammad SAW bersabda: "Sebaik-baik minuman ialah madu karena dia dapat mengkonsentrasikan hati dan menghilangkan dingin yang ada di dalam dada".

Nabi Muhammad SAW bersabda: "Allah SWt telah meletakan berkah di dalam madu dan menjadikannya sebagai obat dari rasa nyeri, dan madu telah didoakan oleh 70 Nabi".

Dari Imam Ali a.s. beliau bersabda: "Madu adalah obat dari segala penyakit,tiada penyakit di dalamnya, ia dapat menghilangkan lendir dan membersihkan hati". Dari Imam Ja'far Ash-Shadiq a.s., beliau bersabda: "Rasul saw sangat menyenangi madu". Dari Imam Ja'far Ash-Shadiq a.s., beliau bersabda: "Biasakanlah dirimu memperoleh dua obat yaitu meminum madu dan membaca Al-Quran".

Info kesihatan

1.MATA - Bertindak balas dengan keadaan hati.

a. Mata menjadi merah: Hati mengandungi paras toksin yang tinggi. Mata menjadi merah menandakan badan kita sedang dalam proses pembuangan toksin.

b. Mata menjadi kabur:Sering berlaku padawaktu pagi. Menandakan proses penyeimbangan hati sedang berlaku.

c. Keluar tahi mata:Fungsi hati lemah, pembuangan toksin sedang berlaku. Ini juga menunjukkan badan mengandungi asid berlebihan.

d. Keluar air mata:Gangguan emosi yang bersangkut dengan hati atau bebanan kerja

e. Ketegangan mata dan kelopak:Tekanan perasaan kerana tidak puas hati atau bebanan yang berat.

---------------------------------------------------------------------

2. HIDUNG - Hidung mempunyai hubungan rapat dengan paru-paru dan kerongkong.

a. Selsema
i). Proses pembuangan toksin di bahagian kerongkong.
ii). Badan mengandungi asid berlebihan (biasanya suhu badan meningkat).
b. Hidungsebu
i). Paru-paru mengandungi toksin yang berlebihan.
ii). Proses menyeimbangkan masalah alahan hidung.
c. Bersin
i). Proses membuang toksin di bahagian kerongkong.
ii). Proses menyeimbangkan masalah alahan hidung.

---------------------------------------------------------------------

3. BATUK

a. Batuk keluar kahak roses membuang toksin di bahagian kerongkong.
b. Batuk tanpa kahak aru-paru mengandungi toksin yang berlebihan. Biasanya kahak pekat keluar setepas beberapa hari memakan RG.
c. Batuk dan berasa gatal di kerongkong roses membuang toksin di bahagian kerongkong dan paru-paru, biasanya berlaku pada orang yang banyak merokok atau terdedah kepada udara yang tercemar.

---------------------------------------------------------------------

4. KERONGKONG

a. Kerongkongkering roses membuang toksin sedang berlaku di seluruh badan.Ini adalah tanda bahawabadan kita memerlukan banyak air untuk membuang toksin.
b. Sakit kerongkong :Seperti di atas. Paras keracunan lebih serius.

---------------------------------------------------------------------

5. BIBIR - Berkaitan dengan fungsi sistem penghadaman.
a. Bibir pucat

i). Sistem penghadaman yang lemah.
ii). Perut mengandungi angin.
iii). Kurang darah yang disebabkan oleh sistem penghadaman yang kurang sempurna dan mengakibatkan kekurangan zat besi.Sepatutnya diperkuatkan fungsi penghadaman dahulu dengan RG sebelum memakan zat besi.
b. Bibir kering dan pecah erut mengandungi banyak bahan toksin.

---------------------------------------------------------------------

6. MULUT DAN LIDAH - Berkaitan dengan fungsi jantung dan sistem pengedaran darah.

a . Lidahataugusibengkak, sakit:Menunjukkan jantung mempunyai masalah, seperti lemak yang berlebihan, injap menjadi lemah, saluran koronari tersumbat dan lain-lain lagi.
b. Lidah, tisu mulut atau gusi menjadi pecah-pecah (ulser): Menandakan darah mengandungi asid berlebihan.
c. Mulut berbau busuk: Proses penyeimbangan fungsi perut untuk pembuangan toksin.

---------------------------------------------------------------------

7. TELINGA - Berkaitan dengan buah pinggang.

a. Telinga terasa tersumbat: Buah pinggang mengandungi toksin berlebihan.
b. Telingaberdengung:Sedang merawat buah pinggang yang lemah. Biasanya tapak kaki terasa sakit ketika bangun pagi dan sakit itu hilang setelah berjalan-jalan.

---------------------------------------------------------------------

8. KULIT

a. Peluh masin :Badan mengandungi lebihan asid urik.
b. Peluh berbau:Badan menyingkirkan toksin melalui perpeluhan.
c. Ruam dan Bisul :Badan menyingkirkan toksin yang berlemak dan toksinyang tidak larut dalam air.
d. Kulit gatal dgn ruam roses menyingkirkan toksin melalui kulit akibat terlalu banyak memakan ubat yang mengandungi bahan kimia.
e. Kulit pecah dan berair roses pembuangan toksin yang larut dalam air. Sapukan serbuk Ganoderma pada kulit berkenaan.

---------------------------------------------------------------------

9. RAMBUT GUGUR:Menandakan fungsi buah pinggang yang lemah. Selepas proses gugur, rambut akan tumbuh semula dengan lebih sihat dan subur.

---------------------------------------------------------------------

10. SENDI-SENDI, TANGAN DAN KAKI

a. Sendi Sakit
i). Rasa panas : Menunjukkan terdapat luka di bahagian sendi berkenaan dan tanda- tanda penyakit pirai (gout).

ii). Tidak rasapanas : Tanda-tanda sakit lenguh (rheumatism).

iii). Sakit di bahagian bahu : Menandakan saluran darah telah menjadi keras dan fungsi metabolisme tidak seimbang.
b. Kebas Tangan engaliran darah di bahagian atas badan tidak lancar.

c. Kebas Tangan dan Lengan :Tanda-tanda lemah atau sakit jantung. Jika rasa kebas menjadi sakit di bahagian lengan dan kekal di sana, ini menandakan serangan sakit jantung mungkin berlaku.

d. Kebas Kaki pengaliran darah di bahagian bawah badan tidak lancar.

e. Sakit Tapak Kaki : Menandakan buah pinggang lemah. Biasanya disebabkan oleh kekurangan senaman dan duduk terlalu lama.

f.Sakit Tumit Kaki:Menunjukkan kelemahan fungsi alat kelamin.

g.Rasa Panas Di Tapak Kaki : Penyeimbangan fungsi buah pinggang akibat lemah tenaga batin.

h.Gatal Di Celah2 Kaki : Menunjukkan tanda awal penyakit kaki busuk (Hong Kong Foot).
---------------------------------------------------------------------

11. TANDA-TANDA DALAMAN - KEPALA

a. Kepala-Secara amnya, segala tindak balas yang berlaku di bahagian kepala mempunyai kaitan dengan sistem pengaliran darah,jantung dan saraf otak.

b. Pening / Sakit Di Bahagian Depan Kepala
i). Menandakan sakit tekanan jiwa (neurosis) akibat bebanan mental dan banyak berfikir.
c. Pening / Sakit Di Bahagian Belakang Kepala
i. Bahagianatas :Menunjukkan penyakit tekanan darah tinggi.
ii. Bahagianbawah (tengkuk) :Menunjukkan penyakit tekanan darah tinggi atau tekanan darah
d. Sakit Kepala Dan Rasa Gas Keluar Dari Telinga - Menandakan penyakit migrain.
e. Bisul Terjadi Di Kepala- Tanda pembuangan toksin sedang berlaku. Kadang-kadang dikaitkan dengan penyakit migrain.
f. Rasa Pening Yang Memusing-Tanda kurang darah atau pengaliran darah tidak lancar.
---------------------------------------------------------------------

12. MULUT / KERONGKONG
a. Loya / Muntah -Tanda penyakit lelah.
i). Pembuangan bahan toksik daribahagian perut.
b. Muntah Darah
i). Darahmerah : Pembuangan tisu yang sudah rosak di bahagian kerongkong.
ii). Darahhitam : Pembuangan tisu yang sudah rosak di bahagian perut, misalnya penyakit ulser.
c. Lidah Rasa Tegang Dan Pendek-Tanda sakit jantung.
d. Keluar Air Liur Yang Pekat -Proses pembuangan toksin dari kerongkong akibat jangkitan kuman.
---------------------------------------------------------------------

13. KENCING
a. Kencing Kerap :Menunjukkanbuahpinggangmengandungi kotoran yang terkumpul.
b. Air Kencing Berkapur :Menunjukkan penyakit batu karang dalam buah pinggang.
c. Air Kencing Berlemak :Menunjukkan buah pinggang mengandungi kotoran berlemak.
d. Air Kencing Berwarna Coklat : Menandakan proses pembuangan toksin sedang berlaku.
e. Air Kencing Berdarah enyakit batu karang atau buah pinggang luka.
---------------------------------------------------------------------

14. BUANG AIR BESAR
a. Cirit-birit / Kerap Buang Air Besau :Membersihkan
kotoran / keracunan dari usus besar. Cirit-birit dengan serta merta selepas memakan RG, menandakan penyakit barah di bahagian usus besar.
b. Sembelit :Membersihkan toksin dari usus kecil.
c.Najis Berdarah
i). Darahmerah : Masalah penyakit buasir atau barah di bahagian usus.
ii) Darah hitam: Masalah penyakit ulser perut.
d. Najis Berwarna Hitam :Menunjukkan proses pembuangan
toksin di bahagian usus sedang berfungsi.
---------------------------------------------------------------------

15. TINDAK BALAS BADAN

a. Badan Rasa Sakit : Secara amnya, segala kesakitan badan adalah disebabkan saluran darah yg tidak lancar.
i). Sakit menyucuk : Proses menyeimbangkan urat saraf.
ii).Sakit sengal: Menandakan luka di dalam badan.
iii).Sakit menyentap: Proses menyeimbangkan urat saraf yang berkaitan dengan organ- organ badan.
iv) Sakit menegang : Proses melancarkan pengaliran darah.
b. Badan Terasa Berat / Malas / Lenguh2 :Badan mengandungi asid yang berlebihan. Proses penyeimbangan
c. Badan Terasa Panas :Badan mengandungi asid yang berlebihan. Ini menandakan badan memerlukan banyak air untuk menjalankan proses pembuangan toksin.
d.Badan Terasa Ringan : Menandakan badan segar dan proses
awet muda sedang berlaku.
---------------------------------------------------------------------

16.TINDAK BALAS EMOSI

a. Rasa Takut / Mudah Terkejut -Lemah fungsi buah pinggang.
Tenaga batin lemah.
b. Cepat Naik Darah / Marah -Fungsi hati lemah. Tekanan darah tinggi.
c. Rasa Bimbang Dan Takut - Sistem paru-paru yang lemah.
d. Rasa Seronok Atau Bimbang Tanpa Sebab- Sistem jantung yang lemah.

Sumber http://istimewa2u.blogspot.com